Tänä päivänä tuntuu olevan varsinainen "riesa" hiuksiin kerrostuneet metallit,jotka saattavat tuoda aikamoisia "ylläreitä" hiuksia värjättäessä. Niinpä aattelin kirjoittaa pienen yhteenvedon, mitä ne hiuksille saa aikaan ja kuinka tunnistaa onko hiuksissa metallikerrostumia.

Jos hiuksissa on yhtään metallia, se kuluttaa hiuksia jatkuvasti lisää ja hiusten kunto pysyy huonona. Mitä huonokuntoisempi, huokoisempi ja käsitellympi hius on, sitä enemmän siihen kertyy metallia ja sitä tiukemmassa ja syvemmällä se on hiuksessa. Hiukset tuntuvat kovilta, karheilta ja takkuisilta hyvänkin hoitoaineen jälkeen.

Yleisimmät kertyvät metallit ovat rauta ja kupari. (Metalleja saattaa liueta esim. putkistosta veteen ja näin ne päätyvät hiuksiin.) Kupari aiheuttaa vaaleiden hiusten muuttumisen vihertäviksi, kun taas rauta muuttaa hiukset pidemmän päälle koviksi, karheiksi ja "puumaisiksi" sekä vie kaiken kiillon.

Kupari ja rauta saattavat reagoida voimakkaasti hiuksia värjättäessä ja varsinkin vaalentaessa, jolloin hiukset kuumenevat ja pahimmassa tapauksessa reaktiosta saattaa aiheutua palovammoja.  Reaktion voimakkuus riippuu kertyneen metallin määrästä ja tästä syystä hiukset saattavat palaa ja leikkautua kemiallisesti poikki.

Miten metallit poistetaan hiuksista?

Jos on syytä epäillä metallikertymiä, on hyvä tehdä kunnollinen metallinpoisto ennen värjäystä. Kaikki syväpuhdistavat shampoot eivät gelatoi metalleja, vaan shampoossa pitää nimenomaan olla metallinsitojia esim. EDTA, joka neutraloi metallin (Tetrasodium edta). Huom! Tavallinen syväpuhdistava shampoo ei riitä tähän tarkoitukseen.

Miten tunnistat onko hiuksissasi metallikertymiä:

- vaaleat hiukset / raidat muuttuvat jo muutamien pesukertojen jälkeen tunkkaisen / likaisen värisiksi.

- vaalea hius vihertää / kellertää

- värit eivät kestä, varsinkaan punavärit

- hiukset ovat takkuiset, karheat ja jopa puumaiset. Hius tuntuu nahkean tahmealta.

 

Comment